Wednesday, October 5, 2011

MARBLE CHEESECAKE (MAT GEBU)

BAHAN A
180 gm butter
170 gm gula halus
3 biji telur gred A
20 gm coco powder                 }
120 gm tepung naik sendiri } diayak
1 sudu kecil baking poeder  }

BAHAN B
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
Vanilla

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. Alas dasar tin dgn kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
  3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanilla dan gula. Putar hingga sebati. Masukkan telur dan putar sehingga gula hancur dan adunan berkrim.
  4. Tuang 1/2 bahagian adunan coklat, ratakan. Tuang kesemua adunan cream cheese dan ratakan. Tuang baki adunan coklat dan ratakan. Bakar 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan sebelum dipotong.


No comments:

Post a Comment