Cheese Mozarella @ Cheddar
1 bungkus daging kisar | digoreng tanpa minyak utk keluarkan air, toskan
1 labu bawang besar }
3 ulas bawang putih } dipotong dadu
1 tin sederhana tomato puri
Garam
Serbuk lada hitam
Minyak
- Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan tomato puri, daging kisar, garam dan serbuk lada hitam. Kacau rata hingga masak.
SOS PUTIH
1 liter susu segar
7 sudu besar tepung gandum
2 sudu butter
Garam
Serbuk lada hitam
1 biji telur
- Kacau tepung gandum yang telah dilarutkan ke dalam susu segar di atas api sederhana.
- Bila hampir pekat, masukkan butter. Kacau sehingga pekat dan angkat.
- Masukkan telur, garam dan serbuk lada hitam.
- Letakkan 1/2 makaroni ke dalam loyang atau glass bakeware.
- Lapiskan dengan daging dan sos putih.
- Ulang sekali lagi utk lapisan kedua.
- Pastikan lapisan sos putih yang atas lagi tebal dari yang dibawah.
- Tabur cheese dan bakar pada suhu 170C selama 40 minit.
- Tunggu sejuk sedikit baru dipotong supaya tidak relai.
No comments:
Post a Comment