Wednesday, October 5, 2011

MAKARONI BAKAR

250 gm makaroni | direbus lembut
Cheese Mozarella @ Cheddar
1 bungkus daging kisar | digoreng tanpa minyak utk keluarkan air, toskan
1 labu bawang besar }
3 ulas bawang putih } dipotong dadu
1 tin sederhana tomato puri
Garam
Serbuk lada hitam
Minyak

  1. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan tomato puri, daging kisar, garam dan serbuk lada hitam. Kacau rata hingga masak.
SOS PUTIH
1 liter susu segar
7 sudu besar tepung gandum
2 sudu butter
Garam
Serbuk lada hitam
1 biji telur
  1. Kacau tepung gandum yang telah dilarutkan ke dalam susu segar di atas api sederhana.
  2. Bila hampir pekat, masukkan butter. Kacau sehingga pekat dan angkat.
  3. Masukkan telur, garam dan serbuk lada hitam.
  4. Letakkan 1/2 makaroni ke dalam loyang atau glass bakeware.
  5. Lapiskan dengan daging dan sos putih.
  6. Ulang sekali lagi utk lapisan kedua.
  7. Pastikan lapisan sos putih yang atas lagi tebal dari yang dibawah.
  8. Tabur cheese dan bakar pada suhu 170C selama 40 minit.
  9. Tunggu sejuk sedikit baru dipotong supaya tidak relai.

No comments:

Post a Comment