Wednesday, September 28, 2011

MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE (MAT GEBU)



1 cawan tepung gandum         }
1/2 cawan serbuk koko           }
1 sudu teh baking powder      } diayak
1/2 sudu teh soda bikarbonat }
2 sudu besar susu tepung        }
1 cawan gula perang
1/2 cawan minyak jagung
1 1/4 cawan air sejuk dalam fridge
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh perisa mocha
1 sudu teh cuka/jus lemon/sunquick
Secubit garam

  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Atau guna tin bulat berukuran 8 inci. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan bahan2 yang diayak bersama gula perang dan garam tadi, gaul rata. Tuang air, minyak, esen vanilla dan perisa mocha, dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan tidak bergentel2.
  3. Masukkan cuka atau jus lemon dan kacau hingga sebati. Tuang dalam tin dan bakar selama 35 - 40 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihias. Boleh hidangkan...

No comments:

Post a Comment