115 gm gula kastor
1/4 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh perisa mocha
2 biji telur gred A
75 ml whipping cream
50 gm dark chocolate dadu kecil
150 gm tepung naik sendiri }
Secubit soda bikarbonat } di ayak 3 kali
Badam keping/cincang
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser 3 tin kecil berukuran 4 inci x 2.5 inci x 2.5 inci atau guna acuan kegemaran anda. Ketepikan.
- Putar mentega dengan gula kastor hingga sebati. Masukkan telur satu persatu sambil diputar hingga kembang, jarak waktu untuk setiap biji telur ialah 1 minit. Perlahan kan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan whipping cream, hingga habis, putar rata.
- Tambah esen vanilla, perisa mocha dan coklat cincang, putar sekejap pada kelajuan perlahan hingga rata. Masukkan badam cincang/keping. Gaul rata.
- Tuang dalam bekas dan bakar selama 25 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan dan hidangkan..
No comments:
Post a Comment