Wednesday, September 28, 2011

KEK RICH MOCHA (MAT GEBU)



125 gm butter
115 gm gula kastor
1/4 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh perisa mocha
2 biji telur gred A
75 ml whipping cream
50 gm dark chocolate dadu kecil
150 gm tepung naik sendiri }
Secubit soda bikarbonat     } di ayak 3 kali
Badam keping/cincang

  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser 3 tin kecil berukuran 4 inci x 2.5 inci x 2.5 inci atau guna acuan kegemaran anda. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula kastor hingga sebati. Masukkan telur satu persatu sambil diputar hingga kembang, jarak waktu untuk setiap biji telur ialah 1 minit. Perlahan kan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan whipping cream, hingga habis, putar rata.
  3. Tambah esen vanilla, perisa mocha dan coklat cincang, putar sekejap pada kelajuan perlahan hingga rata. Masukkan badam cincang/keping. Gaul rata.
  4. Tuang dalam bekas dan bakar selama 25 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan dan hidangkan..


No comments:

Post a Comment