Sunday, October 16, 2011

MOCHA ALMOND MUFFIN/CUPCAKES (MAT GEBU)

90 gram mentega
70 gram gula halus
110 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan diayak)
1 biji telur gred A
50 ml susu segar
3/4 camca teh esen vanilla
1 camca teh mocha flavor
Cincangan kacang badam secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan mufin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula halus hingga sebati, masukkan telur dan terus memutar hingga putih dan kembang. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Putar sebati
  3. Akhir sekali masukkan esen vanilla dan mocha flavor, kacau rata. Sudukan 3/4 penuh dalam acuan muffin atau muffin cup tadi. Tabur cincangan kacang badam atasnya.
  4. Bakar 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.

OREO CUPCAKES (MAT GEBU) - LIKESSSSS

125 gram mentega
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
2 biji telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
5 keping biskut oreo, kisar halus bersama krim dia sekali
Buah strawberry segar, untuk hiasan
Gula manik halus, untuk hiasan

BAHAN BUTTERCREAM :-)
125 gram mentega
70 gram krimwell
80 gram gula ising, ayak
1/2 camca teh esen vanilla
2 camca besar susu pekat manis

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C, sedia kan cup untuk cupcake, ketepikan. Dalam mangkuk pemutar, satukan mentega, gula perang, telur, tepung dan esen vanilla. Putar hingga rata dan sebati pada kelajuan perlahan. Kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 2 minit. Masukkan oreo yang telah dikisar tadi, putar sebati. Jangan terlebih putar yea.
  2. Isi 1/2 (jika anda ingin sapu buttercream) atau 3/4 penuh dalam setiap cup (jika nak gebu macam mat punya tuu). Buat hingga siap. Bakar selama 10 - 15 minit bergantung pada oven masing2 (mat bakar 15 minit). Sejukkan atas jaringan sebelum dihias dengan buttercream, manik gula dan strawberry tadi.
  3. UNTUK BUTTERCREAM :- Putar semua bahan2 buttercream dengan kelajuan perlahan hingga sebati. Letak pula pada kelajuan sederhana dan putar hingga pekat. Isi dalam piping beg yang diisi nozel bentuk bintang, tabur gula manik dan hias atasnya dengan strawberry...
*** Kurangkan butter skit supaya cake x lekang dari paper cup. Kurangkn gula skit pun ok sbb oreo tu dh manis.

Monday, October 10, 2011

KUAH KACANG MAMA

500 gm kacang | goreng, buang kulit dan blend dgn air sampai lumat
10 ulas bawang besar | kisar
10 sudu besar lada lumat
2 ulas bawang putih | kisar
1 keping besar gula melaka
1 cawan santan pekat
2 cawan air

  1. Renihkan santan bersama 2 cawan air.
  2. Masukkan bawang, lada lumat dan garam. Masak dengan menggunakan api perlahan.
  3. Masukkan kacang. Masak hingga pecah minyak.
  4. Kalau pekat boleh ditambahkan air.

Thursday, October 6, 2011

ALOO JEERA

10 biji kentang | potong cube dan rebus
2 suku kecil jintan
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk garam masala
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil dry mango powder
1/2 cawan daun ketumbar dipotong halus

  1. Panaskan minyak. Masukkan jintan dan kentang.
  2. Masukkan serbuk kunyit, serbuk lada, garam masala, dry mango powder. Gaul rata.
  3. Masukkan garam secukupnya dan daun ketumbar.
1 sudu besar dry mango powder boleh digantikan dengan 3 sudu kecil jus limau nipis.

Wednesday, October 5, 2011

MAKARONI BAKAR

250 gm makaroni | direbus lembut
Cheese Mozarella @ Cheddar
1 bungkus daging kisar | digoreng tanpa minyak utk keluarkan air, toskan
1 labu bawang besar }
3 ulas bawang putih } dipotong dadu
1 tin sederhana tomato puri
Garam
Serbuk lada hitam
Minyak

  1. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan tomato puri, daging kisar, garam dan serbuk lada hitam. Kacau rata hingga masak.
SOS PUTIH
1 liter susu segar
7 sudu besar tepung gandum
2 sudu butter
Garam
Serbuk lada hitam
1 biji telur
  1. Kacau tepung gandum yang telah dilarutkan ke dalam susu segar di atas api sederhana.
  2. Bila hampir pekat, masukkan butter. Kacau sehingga pekat dan angkat.
  3. Masukkan telur, garam dan serbuk lada hitam.
  4. Letakkan 1/2 makaroni ke dalam loyang atau glass bakeware.
  5. Lapiskan dengan daging dan sos putih.
  6. Ulang sekali lagi utk lapisan kedua.
  7. Pastikan lapisan sos putih yang atas lagi tebal dari yang dibawah.
  8. Tabur cheese dan bakar pada suhu 170C selama 40 minit.
  9. Tunggu sejuk sedikit baru dipotong supaya tidak relai.

MARBLE CHEESECAKE (MAT GEBU)

BAHAN A
180 gm butter
170 gm gula halus
3 biji telur gred A
20 gm coco powder                 }
120 gm tepung naik sendiri } diayak
1 sudu kecil baking poeder  }

BAHAN B
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
Vanilla

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. Alas dasar tin dgn kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
  3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanilla dan gula. Putar hingga sebati. Masukkan telur dan putar sehingga gula hancur dan adunan berkrim.
  4. Tuang 1/2 bahagian adunan coklat, ratakan. Tuang kesemua adunan cream cheese dan ratakan. Tuang baki adunan coklat dan ratakan. Bakar 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan sebelum dipotong.


PANDAN CHEESECAKE (MAT GEBU)

200 ml susu segar
4 keping cheese cheesedale
70 gm butter
70 gm gula halus
70 gm tepung gandum | diayak
4 biji telur gred B
1 suku kecil pandan paste
Pewarna hijau
Vanilla

  1. Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan (mat guna kaedah double-boiler)...
  2. Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
  3. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
  4. Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan sejukkan sebelum dipotong.

Tuesday, October 4, 2011

KEK OREN (HANIELIZA)

250 gm butter
200 gm gula kastor
4 biji telur gred A
270 gm tepung gandum        }
1 sudu kecil baking powder } diayak
Vanilla
3 sudu besar sunquick
1 biji oren
Kismis (if like)

  1. Butter dan gula di pukul sehingga gebu.
  2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Kacau rata.
  3. Masukkan tepung gandum dan baking powder yg telah diayakkan berselang seli dengan kismis. Kacau rata.
  4. Masukkan jus oren dan oren sunquick. Kacau rata.
  5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas minyak.
  6. Bakarkan dalam suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
  7. Sejukkan dan potong. 

CARA BERLAUK

400 ml santan kotak
350 ml air
300 gm tepung gandum
6 biji telur
Garam


INTI
300 gm daging cincang
1 ulas bawang putih
2 hiris halia
Rempah kari daging
Garam


HIASAN
Lada merah
Daun sup

  1. Campur kesemua bahan adunan. Gaul dan tapiskan.
  2. Tumis bawang putih dan halia. Masukkan rempah kari secukupnya.
  3. Masukkan daging cincang dan perasakan.
  4. Sapukan sedikit minyak pada acuan. Masukkan adunan 3/4 penuh.
  5. Masukkan inti daging.
  6. Hiaskan dengan sepotong lada merah dan sedikit daun sup.

PUDING ROTI

500 ml susu segar
8 keping roti
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter
2 biji telur
1 sudu teh vanilla
1 sudu besar tepung jagung

  1. Koyak-koyakkan roti dan rendam bersama susu segar selama setengah jam.
  2. Sementara itu, kacau rata semua bahan yang lain.
  3. Tuangkan ke atas roti yang telah diletakkan dalam loyang.
  4. Jika suka boleh ditaburkan dengan kismis.
  5. Bakar selama 30 minit pada suhu 180 C.
SOS
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula

Gaul semua bahan dan masak di atas api sebentar.

KUIH BAKAR

2 biji telur
50 gm mentega (dalam 5 sudu besar)
800 ml santan kotak/tin
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
Pandan paste
Bijan

  1. Blend semua bahan kecuali bijan. 
  2. Masukkan dalam acuan dan kemudian taburkan bijan.
  3. Bakar sehingga masak.

Monday, October 3, 2011

APAM POLKADOT



3 biji telur gred A sejuk
280 gm tepung gandum (2 cawan)
2 sudu teh baking powder
220 gm gula halus (1.5 cawan) - kalau ade filling, 200gm dh memadai
250 ml susu segar/cair (1 cawan)
1 sudu kecil ovalette
1 sudu teh vanilla

  1. Pukul semua bahan pada full speed selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.
  3. Masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag.
  4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja.
  5. Letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan. (Sekiranya ada filling, kalau xde terus ke step no. 6)
  6. Picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  7. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak.
Cara lain;
  1. Pukul telur, gula dan ovalette sehingga kembang.
  2. Masukkan tepung dan susu berselang-seli.
  3. Masukkan dalam acuan cupcakes dan kukus selama 15 minit menggunakan api sederhana.

TART NENAS

500 gm butter
50 gm tepung jagung
50 gm custard
600 - 800 tepung gandum
2 biji kuning telur
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh garam
Pewarna kuning


Jam
2 biji nenas
1 cawan gula
Sedikit gula melaka

  1. Untuk membuat jam, kisar nenas sehingga halus.
  2. Masakkan bersama2 gula dan gula melaka hingga pekat.
  3. Gentel sebesar biji kurma.

  1. Pukul butter hingga sebati.
  2. Masukkan telur, sedikit pewarna kuning, vanilla dan garam.
  3. Masukkan tepung jagung dan kastard.
  4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.